Papablog

Bílkoviny na treku

Dovolená není jen o válení se u vody, a tak jsme si vyrazili se ženou na aktivní dovolenou na Madeiru. I když je to blíže do Afriky jak na starý kontinent, stále je to Evropa a krásná, Madeira, neboli „ostrov věčného jara“ je stvořený pro pěší turistiku, které jsme si po celou dobu užívali plnými doušky.

Číst více

Čili chilli

Že jsou chilli papričky příjemně ostrou ingrediencí mnoha pokrmů a laskomin je ustálený fakt. Mimo to, že svojí pálivostí až ostrostí dokáže skvěle doladit guláš, burger či sušené, je překvapivě i zdrojem vitamínu C. Kromě céčka obsahuje i vitamíny A a B a výrazně podporuje náš imunitní systém.

Číst více

Tuk, jako nositel chuti

Maso bez tuku je jako ryba bez vody a stejně jako je důležitý za života zvířete, je důležitý i následně při jeho zpracování do konzumní podoby. Je to morbidní? Možná trošičku, ale je to pravda, tuk je totiž nositelem chuti, takže zbavit se jej úplně při zpracování masa by nebylo rozumné.

Číst více

Maso na dovolené

Vyrazili jsme s rodinou na dovolenou do hor a vzali s sebou naše maso a kůže, na túry jak dělané, určitě se bude hodit, a hodilo. Počasí nám vyšlo parádní, takže jsme se mohli procházet po okolí a dělat i delší výlety, nejsme žádní super-turisti, takže výlety do 20 km pro nás byly jak stvořené

Číst více

Ovocné kůže

Že je čerstvé ovoce plné vitamínů, minerálních látek vlákniny či antioxidantů je jasná věc. Jenže, jedná se o sezónní záležitost, a tak se střídají období, kdy je ho moc, s časy, kdy není defacto vůbec. Možností uchování ovoce je spousta a tak můžeme zavařovat, zamrazovat, sušit a tak dále, bohužel u většiny uvedených procesů veškeré vitamíny vlastně zabijeme. Nebo z něj můžeme udělat tzv. „kůže“.

Číst více

Proč zrovna sušené maso?

Je to trendy, je to cool. Protože je to dobré, je to tělu prospěšné, je to ideální svačinka na túry a všude tam, kde není jiná možnost se najíst. Taky je to dobrá mňamina k televizi, když do sebe člověk zrovna nechce cpát hromadu čehosi slisovaného do lupínku skrývajícího se pod názvem chipsy.

Číst více

Jak to začalo

Aby mozek odpočíval, je potřeba zaměstnat ruce, to vždycky říkával můj děda a měl pravdu. Více jak dvacet let trávím X hodin denně u počítače analyzováním, vymýšlením a tvorbou, odpočívat se snažím aktivně a produktivně o to větší radost mám, když produkt této relaxace se těší pochopení a oblibě mého okolí.

Číst více