Jak to začalo

Aby mozek odpočíval, je potřeba zaměstnat ruce, to vždycky říkával můj děda a měl pravdu. Více jak dvacet let trávím X hodin denně u počítače analyzováním, vymýšlením a tvorbou, odpočívat se snažím aktivně a produktivně o to větší radost mám, když produkt této relaxace se těší pochopení a oblibě mého okolí.

Maso mě baví v jakékoliv formě syrové, pečené, vařené, uzené a samozřejmě sušené již dlouhá léta. K sušenému masu jsem nějaký čas hledal cestu, nemohl jsem najít to, o kterém bych byl přesvědčený, že mi opravdu chutná a tak jsem začal s vlastními pokusy a usušil maso, které bylo dle mích představ. A nechutnalo pouze mě, ale i rodině, kamarádům, dokonce i širšímu okolí. Asi nejzásadnější rozdíl mezi běžným sušeným masem, které lze koupit v supermarketu či na benzince a tím mým je v poměru vstupních surovin ku výsledku, marinádě a nepoužívání „chemických vylepšovadel“. Moje marináda je úplně jiná, kombinuje sladko-slanou chuť ovoce s kořením a chilli papričkami. Obsahuje pouze ovoce, chilli papričky a směs koření, nic víc. Při přípravě marinády jsem vyzkoušel různé ovoce a zkoušel a zkoušel, až zvítězily švestky, hrušky a fíky.

Netrvalo dlouho a jeden zimní podvečer jsme dali s kamarádem hlavy dohromady a vznikl z toho byznys plán na kterém jsme začali usilovně vyšívat. Zřídit provozovnu, vyřídit všechna potřebná povolení a posunout takové to domácí sušení na vyšší úroveň. Což se velmi záhy projevilo jako opravdová výzva a brzy jsem pochopil před čím mě kamarádi co se pohybují v gastru varovali a od čeho mě zrazovali. Zaryté úsilí a odhodlanost přinesli své ovoce a už po osmnácti měsících jsme získali všechna potřebná povolení a začali sušit oficiálně.