Tuk, jako nositel chuti

Maso bez tuku je jako ryba bez vody a stejně jako je důležitý za života zvířete, je důležitý i následně při jeho zpracování do konzumní podoby. Je to morbidní? Možná trošičku, ale je to pravda, tuk je totiž nositelem chuti, takže zbavit se jej úplně při zpracování masa by nebylo rozumné. Chuť by byla výrazně prázdnější a šidili bychom i své tělo, to totiž tuk v rozumné míře potřebuje. Odborníci uvádí, že ideální příjem tuků v naší stravě by měl být cca 20 až 35 % z celkového kalorického příjmu, což odpovídá 60–90 g denně. Tuk je totiž na rozdíl od cukrů opravdovým palivem pro naše tělo a bílkoviny zase stavební hmotou.

Při přípravě našeho sušeného masa proto na syrovém úmyslně necháváme cca 1 % tuku, ten nám následně pomáhá v průběhu marinování a zvýrazňuje chuť našich ovocných marinád. Při následném sušení se přebytečný tuk vlivem tepla rozpustí a z masa okape, čili ve finálním produktu je ho opravdu velmi zanedbatelné množství, ale chuť je stále výrazná. Občas se stane, že jeho zbytky se vysrážejí na povrchu masa, jsou to takové bílé kapičky, někomu by se mohlo zdát, že je to plíseň, ale ta to opravdu není, jsou to kapičky tuku a masu dodávají opravdu famózní chuť.

Tuk, jako nositel chuti

75 g balení je tak ideální množství k doplnění energie na výletě, nebo kdekoliv zrovna jste a nemůžete si pošmakovat na teplé kuchyni. V kombinaci s našimi ovocnými kůžemi si tak můžete naservírovat skutečný sušený brunch a vaše tělo bude plesat nad dodávkou energie a vitamínů.