Čili chilli

Že jsou chilli papričky příjemně ostrou ingrediencí mnoha pokrmů a laskomin je ustálený fakt. Mimo to, že svojí pálivostí až ostrostí dokáže skvěle doladit guláš, burger či sušené, je překvapivě i zdrojem vitamínu C. Kromě céčka obsahuje i vitamíny A a B a výrazně podporuje náš imunitní systém. Kapsaicin zase působí jako antioxidant a chová se také jako přírodní antibiotikum. A tím výčet jeho pozitiv nekončí, naopak. Chilli a v něm obsažený kapsaicin je skvělý regulátor cholesterolu, pěkně ho rozpustí a pošle z těla ven, takže pomáhá snižovat riziko mrtvice či infarktu.

Na své si přijdou i diabetici, kapsaicin pomáhá snižovat obsah inzulínu po jídle, dokonce jedna paní povídala, že o více jak 50 %. Papričky obsahují hodně vlákniny, která zpomaluje vstřebávání cukru do těla. Dále mají pozitivní vliv na duševní rozpoložení, cévy a dokonce i potenci. Dalo by se říci, že chilli papričky jsou taková super potravina, každopádně uvedené je jen příjemným bonusem, protože v našem případě jde primárně o ty chuťové vlastnosti.

Papričky použité v našich marinádách si sami pěstujeme, a i když na to nemáme žádnou „BIO“ certifikaci tak jsou pěstovány v souladu s přírodou, přihnojované organickými hnojivy (rozuměj kompostem a koňským trusem), z odrůd, které pěstujeme jsou to například Trinidad Scorpion Moruga, Trinidad Scorpion Chocolate, Black Phantom, Nagalah, Scotch Bonnet či různé barevné mutace Habaněr a dalších, méně pálivých papriček. Po sklizni papričky fermentujeme, takže nepřicházejí o své super účinky. Následně jsou použity jako příměs do marinád a masu v kombinaci s ovocem dodávají opravdu nezaměnitelnou chuť.