Dovolená není jen o válení se u vody, a tak jsme si vyrazili se ženou na aktivní dovolenou, na Madeiru. I když je to blíže do Afriky jak na starý kontinent, stále je to Evropa a krásná, Madeira, neboli „ostrov věčného jara“ je stvořený pro pěší turistiku, které jsme si po celou dobu užívali plnými doušky. Madeira je známá především pro své levády, což jsou uměle vytvořené zavlažovací kanály a až s podivem, jak šetrným způsobem k přírodě, přestože je svou rozlohou jen o malinko větší jak Jeseníky, je zde neuvěřitelných 2000 km těchto umělých toků a většina turistických tras je kopíruje.
Chcete-li zde vyrazit na trek, je dobré se na to řádně připravit, počasí dokáže pěkně překvapit a restaurační zařízení či osvěžovny se nacházejí většinou na začátku či na konci trasy takže v průběhu výletu jste odkázáni jen na to, co si s sebou nesete. V tomto je sušené maso naprosto úžasné, nezabere moc místa, nevadí mu teplo, nerozpatle se vám po batohu či kapse a dodá toliko potřebnou energii. Za kterou jsme byli mnohdy velmi vděčni, přestože je ostrov více či méně pokryt signálem, tak google maps nás dokázaly překvapit a nebyl problém z treku se zanedbatelným převýšením se dostat do míst, kde žebřík na půdu je vlastně rovina.
Příjemným překvapením bylo, že Portugalci mimo jiné umí vařit pivo a současně ho dopravit i do těch nejzapadlejších končin ostrova, takže Coral byl chutným a minerály vyváženým doplňkem ke žvýkaní sušeného masa.